Βεργίνα

Η Βεργίνα βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ. βορεια του Ελατοχωρίου. Ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας είναι πολύ κοντά στις Αιγές, την πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας. Η πόλη της Βεργίνας έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν με τις ανασκαφές του αρχαιολόγου Μανόλη Ανδρόνικου ήρθαν στο φως πολύ σημαντικά ευρήματα, συμπεριλαμβανομένου και του τάφου του Φιλίππου Β” πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.


Το πιο σημαντικό αξιοθέατο της Βεργίνας είναι οι Βασιλικοί Τάφοι στην αρχαία νεκρόπολη των Αιγών. Εκεί έχει διαμορφωθεί ένα μουσείο με τα μοναδικής αξίας ευρήματα που αποτελούν θησαυρούς παγκόσμιας ακτινοβολίας.  Ολόκληρο το νεκροταφείο των βασιλικών τάφων προστατεύεται από ένα κτίσμα που εξωτερικά έχει τη μορφή χωμάτινου τύμβου και εσωτερικά διατηρεί σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Είναι το μοναδικό μουσείο της Ελλάδας που αντί να μεταφέρει τη συλλογή του στο κτίριο του μετέφερε το κτίριο στον αυθεντικό αρχαιολογικό χώρο. Περνώντας την είσοδο του μουσείου, σε ένα σκοτεινό περιβάλλον, η λάμψη του χρυσού δημιουργεί δέος στον επισκέπτη και τον μεταφέρει σε εποχές ένδοξων κατακτήσεων.

Το σημαντικότερο έκθεμα του μουσείου της Βεργίνας είναι η χρυσή λάρνακα με το μακεδονικό αστέρι που περιείχε τα οστά του βασιλιά Φιλίππου Β´ και το χρυσό στεφάνι που φορούσε ο νεκρός.